maanantai 3. joulukuuta 2012

Joulukalenteri, kolmas luukku

Jauhoja ja teatteria Rapion Myllyltä. Mylly on yksi harvoista Suomen toimivista vanhanajan myllyistä, toki uusimmalla tietotaidolla höystettynä. Mylly jauhaa niin kauppajauhatusta (ostaa siis jyviä ja jauhaa niistä omia tuotteita) ja tullijauhatusta (jauhaa jauhoja ostajan omista jyvistä ostajan omaan käyttöön). Kauppajauhatukseen jyvillä on todella korkeat vaatimukset ja siksipä jauhot ja muutkin tuotteet ovat erittäin laadukkaita. Myllyn tuotteita ovat jauhojen lisäksi erilaiset ryynit, hiutaleet ja erikoistuotteet, kuten lettujauhoseos ja kalanleivitysjauho. Oma suosikkini on rieskaryynit, joista saa maanmainiota röpörieskaa (ohje alla), eli perieteläsavolaista ohrarieskaa.

Myllyn lisäksi kesäisin järjestetään korkeatasosta teatteria, jossa ohjaajina ja näyttelijöinä on ollut Suomen kärkinimiä , kuten viime kesänä "Niskavuoren Hetan" ohjaaLiisa Mustonen ja näyttelijöistä mm. Susanna Mikkonen ja Tommi Eronen. Lisäksi Rapiolla toimii myös Myllykahvila, josta saa tietenkin omassa myllyssä jauhetuista jauhoista tehtyjä leivonnaisia.

Tässä vielä Rapion myllyn ohje röpörieskan tekoon. Etelä-Savossa rieska on erityisesti juhannusruoka, mutta sopii mieletestäni ihan ympäri vuoden syötäväksi, sillä on vaan se tautisen hyvää!

Ohrarieska
½ l vettä

1 l piimää

4 dl Rieskaryynejä

1 muna

2 rkl öljyä tai voisulaa

1 tl (reilu) suolaaLaita ryynit turpoamaan veteen noin tunniksi tai kiehauta mikrossa n. 10 min. Lisää piimä, muna, öljy ja suola. Kaada seos leivinpaperin päälle uuninpellille. Paista rieskaa 200C noin 50-60 min.
 Tarjoa munavoin kanssa.
 Nesteenä voit käyttää myös kermaa tai kermaviiliä jolloin rieskasta tulee hieman pehmeämmän makuinen.

2 kommenttia:

 1. Täytyy kysyä näinkin vanhaan kirjoitukseen liittyen, että oletko saanut rieskan onnistumaan tuolla alla olevalla ohjeella? Omani ei pysynyt koossa millään vaan jäi aivan liian löysäksi vaikka pidensin paistoaikaa.

  VastaaPoista
 2. Ohje on tosiaan suoraan Rapion rieskaryynipaketin kyljestä ja olen huomannut, että uunilla on todella paljon vaikutusta siihen, miten rieska ko. ohjeella onnistuu. Leivinuunissa homma toimii paremmin kuin tavan sähköuunissa, jos lämpötila on tasainen. Itsekin olen asunnon vaihdon myötä joutunut vähän soveltamaan ohjeita. Mikäli tuo ylläoleva ohje ei tunnu pelittävän, voi kokeilla seuraavia konsteja:
  1) Pidennä ryynien turvotusaikaa, ja/tai vähennä turvotukseen käytettävää vesimäärää (itse laitan nelisen desiä vettä ja turvotan n. 1,5 tuntia, ystäväni turvottaa pelkässä piimässä jopa yön yli jääkaapissa)
  2) Laita kaksi kananmunaa yhden sijaan (maku muuttuu hieman)
  3) Nosta paistolämpötilaa ja/tai pidennä paistoaikaa (eräs ystäväni paistaa 250 asteessa puoli tuntia, itse paistan 200 asteessa 1 h 15 min)

  Mikään ohje ei ole pomminvarma, kun puhutaan uunissa paistamisesta, sillä uunien tehot vaihtelevat uskomattoman paljon, mutta tsemppiä uuteen yritykseen, kyllä minäkin pilasin yhden rieskan juhannuksena, kun se jäi keskeltä raa'aksi ja paloi reunoilta... :D

  VastaaPoista