tiistai 11. joulukuuta 2012

Joulukalenteri, 11. luukku

Suomessa on erittäin vähän hanhitiloja. Hauhalan hanhifarmi on yksi harvoista ja myös sellainen, jossa hanhia ei pakkosyötetä, vaan ne saavat kasvaa vapaasti. Monissa maissa hanhiahan pakkosyötetään ja ne jopa naulataan räpylöistään lattiaan, jotta maksasta tulisi mahdollisimman rasvainen ja herkullinen.

Hauhalassa hanhi saa elää mahdollisimman hanhimaisen elämän. Teurastuksen jälkeen hanhesta kuitenkin hyödynnetään kaikki mahdollinen: lihasta valmistetaan tuorelihaa ja jalosteita, hanhenmaksasta tehdään erilaisia maksaherkkuja kuten hanhipateeta (on muuten hyvää, vaikka maksasta en yleensä niin välitäkään), luut ja veri myydään, höyhenistä Suomen Höyhen Oy valmistaa tyynyjä ja täkkejä ja jopa poikastuotantoon kelpaamattomat muna tyhjennetään ja myydään askarteluliikkeille. Näinhän toimittiin myös ennen muinoin, kun tuotantoeläimen jokainen neliösentti hyödynnettiin ja mitään ei mennyt hukkaan. Jotenkin lohdullinen ajatus, että jossain vielä tätäkin ideologiaa toteutetaan käytäntöön! 

Itse pidän pateen lisäksi erityisesti hanhenmaksamoussesta, joka sopii mainiosti cocktail-pöytään pienten leipästen päälle. Hauhalan tuotteista suurin osa menee suoraan ravintoloille, mutta Mikkelin alueella sitä löytää ainakin Kenkäveron myymälästä ja joistain vähittäiskaupoista. Pääkaupunkiseudulla Hauhalan tuotteita voi ostaa Stockan Herkusta.

Tämä on se herrojen herkku, jota kaikki kehuvat, eivätkä ihan suotta, kannattaa maistaa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti