tiistai 10. tammikuuta 2012

Kyseenalaista mainontaa

Atrian julmetun kokoinen mainos Sunnuntai-Hesarin ja monen muun lehden etusivulla sai aikaan melkoisia väristyksiä  allekirjoittaneessa. "Nyt tiedät, mistä kana tulee" -mainos on kyllä niin järkkyä totuudensiloittelua kuin vain olla ja osaa. Mainoksessa annetaan sellainen kuva, että kanat elelevät nätisti lajityypilliseen tapaansa pienissä 15-20 kanan + yhden kukon ryhmissä sööteillä maatiloilla. Tätähän ei sanota suoraan, mutta mielikuva mainoksesta on juuri tällainen.

No, mainoksen herättämä mielikuva on väärä. Tyypillisesti kanat ja siis oikeammin sanottuna broilerit rotua hybridi eli Rossxxxx (numeroyhdistelmät vaihtelevat), jotka on geneettisesti jalostettu mahdollisimman tuottaviksi. Broiskut kasvatetaan keinotekoisesti jopa 5000 - 10 000 eläimen laumoissa, joissa lajityypillinen toiminta on täysin mahdotonta, koska broiskut eivät tarpeeksi kasvettuaan pysty liikkumaan. Näet ne on jalostettu siten, että ne eivät pysy pystyssä tarpeeksi lähellä teuraspainoaan, koska niiden rintalihakset kasvavat suhteettoman isoiksi ja ne kellahtavat vähän tasalta ja puolelta nurin. Teuraaksi nämä eläimen irvikuvat laitetaan n. 40 vrk:n iässä, jolloin ne ovat karkeasti arvioituna kymmenkertaistaneet massansa.

Broiskujen elintila on ankea tehdashalli. Se on toki puhdas, hygieeninen ja lämpötiloiltaan ja kosteudeltaan ihanteellinen elukoille, mutta siellä ei paljon virikkeitä ole, ainoastaan vähän turvetta hallin betonilattialla. Miksi pitäisikään, jos ne elävät vain 40 päivää? Siellä ne syödä pupeltavat, nukkuvat ja syövät ja välillä vähän tappelevat ja sitten taas syövät jne. Tässä linkki kuvakollaasiin broilerin elämästä.

Tämä kaikki täyttää eläinsuojelulainsäädännön pilkut, eläinten terveyttä vahditaan päivittäin ja sinänsä suomalainen broileri on turvallista ja terveellistä, mutta se, että ne eläinparat on jalostettu niin pitkälle, ettei niitä enää oikein eläimiksi voi kutsua, on laittanut minut jo ajat sitten broileriboikottiin. Pidän kyllä kanasta ja alan syödä sitä heti, kun sitä saa luomuna. Suomessa ei tällä hetkellä ole luomubroilerituotantoa, mutta tiedän, että ainakin Etelä-Savossa sellaista hanketta on suunnitteilla. Paree toivoa, että se onnistuu!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti