lauantai 18. elokuuta 2012

Vanhassa vara parempi

Tänään on taas siivouspäivä, mikä tietää suuren siivousraivon keräämistä. Asiaa edesauttoi todella paljon se, että mies hälytettiin töihin ja meikäläinen saa siivota taas vaihteeksi keskenään, vaikka oltiin jo keskiviikkona sovittu, että tänään siivotaan porukassa. Ai, että, varmaan on kuule vaan pyytänyt jotain kaveriaan "hälyttämään töihin", ettei tarviisi siivota ja istuu nyt jossain mökkirannassa kalalla kaljapurkki kädessä! Siivousraivo nousee...

Vieroksun kovin tujuja aineita (kloriittia ei lasketa) pääsääntöisesti ja pyrin siivoamaan mahdollisimman yksinkertaisesti ja vähällä vedellä. Muualla se onnistuu, mutta kylppärin pesen aina lotraamalla, puhdasta tulee ja veden paine puhdistaa lavuaareista ja pöntöstä sellaisetkin paikat mihin pelkällä rätillä ei mahdu. 

Ainut ongelma on hanat. Mikkelissä vesi on kohtuullisen kalkkipitoista, joten sekä lavuaarin että suihkun hanat ja suuttimet ovat vuosien saatossa menneet ihan kamalan näköisiksi. Päätinkin tänään kokeilla vanhan kansan konsteja niiden puhdistukseen. Kastelin kaksi rättiä väkiviinaetikalla ja kieputin ne tiukasti hanojen ympärille ja laitoin muovipussit vielä päälle, etteivät ne rätit pääse kuivumaan. Suihkujen suuttimet puolestaan upotin ämpäriin, jossa oli myös etikkaa. Ohjeissa luki, että niiden pitäisi antaa liota yön yli, mutta päätin kokeilla, riittääkö ihan pari kolme tuntia mihinkään. Kohta pitäisi lähteä tutkimaan, saako saostumat raaputettua hammasharjalla pois. Raportoin lopputuloksesta myöhemmin. Etikkaa voi muuten käyttää myös kahvinkeittimen puhdistukseen. Vesisäiliöön puolet vettä ja puolet etikkaa. Keitin päälle ja annetaan valua puolet nesteestä pannuun. Sammutetaan keitin ja kuuman tökötin annetaan vaikuttaa n. 15 minuuttia. Käynnistetään keitin uudelleen ja annetaan lopunkin nesteen valua pannuun. Keitin huuhdellaan keittämällä pari kertaa läpi pelkkää vettä.

Toinen vanha kikka, mitä olen kokeillut menestyksellä, on ruokasooda. Sitäkin voi käyttää vaikka mihin, mutta erityisen hyvä aine se on pahojen hajujen poistamisessa. Esimerkiksi, jos jääkaappiin on unohtunut jotain pilaantumaan ja kaappi käryää vielä kamalalta ainesten poistamisen jälkeekin, kannattaa laittaa vaikka lasiin pari ruokalusikallista ruokasoodaa ja tyrkätä lasi jääkaappiin. Nopeimmillaan muutamassa tunnissa sooda imee itseensä kaikki pahat hajut ja jääkaappi tuoksuu taas hyvältä. Jos joku tietää, mihin kemialliseen reaktioon tämä systeemi perustuu, kuulen mielelläni vastauksen...

Kyllä joissain asioissa kannattaa luottaa vanhoihin konsteihin. Vanha kikka on monesti parempi (ja ympäristöystävällisempi) kuin pussillinen uusia!

2 kommenttia:

  1. En tiedä sen soodan kemiallisesta vaikutuksesta mutta sen tiedän, että etikka on huippuainetta! Vanhempani hankkivat muutama vuosi sitten vielä iltatähdeksi semmoisen ihku ihanan terrierin pennun. Äitini pohti, että miilä sen koiranpennun sais pois järsimästä kaikkea talossa olevaa tavaraa. Noh, hän sitten siivouksen yhteydessä siivosi pelkällä etikalla kaikki lattialistat, sähköjohdot, kenkärekin yms. Meidän Karo-terru onkin kiitetty kaikkien naapureiden, tuttavien ja suvunkin kesken siitä, ettei se ole edes pentuna järsinyt yhtään mitään, ei edes isän hikisiä kumisaappaita:)

    VastaaPoista
  2. Joo, hyvin irtos kalkkikerrostumat molemmista hanoista, tosin se kolme tuntia ei riittänyt, joten annoin niiden olla melkein vuorokauden paikoillaan.

    Etikka on kyllä hyvä tökötti, mutta se haju on kohtuullisen kamala, vaikka onneksi se haihtuu kohtuullisen nopeasti. Käytän etikkaa myös miehen työvaatteiden huuhtelussa, koska muuten niihin jää aina sellainen lievä hienkatku, johon tavallinen huuhteluaine ei pure...

    VastaaPoista