lauantai 16. helmikuuta 2013

Rokotemuurahaispesä

Katja kirjoitti blogissaan rokotteista tai oikeammin siitä, ettei voi käsittää, miksi ihmiset eivät ota itselleen/anna lapsilleen rokoteohjelmaan kuuluvia rokotteita. Sohaisenpa minäkin muurahaispesää, sillä minäkään en käsitä sitä pätkääkään!

Rokotevastaiset henkilöt perustavat useimmiten oletuksensa siihen, että rokotteet ovat vaarallisia tai vähintään turhia ja aiheuttavat enemmän haittaa kuin hyvää, sekoittavat kehon oman tasapainon ja ties mitä muuta paskaa ja väittävät, että homeopatialla ja muilla luonnon hoitomenetelmillä sairaudet voidaan parantaa luontaisesti.

Juupajuu... Toki myönnän, että kaikki rokotteet eivät ole välttämättä tarpeellisia, mutta kyllä homma on vaan niin, että yleisvaaralliset taudit, kuten polio, isorokko, tuhkarokko, tuberkuloosi ovat pikkuisen isompi ongelma kuin rokotteiden aiheuttamat sivuvaikutukset, olivat ne sitten vakavia tai vähemmän vakavia. Toki vakava sivuvaikutus, kuten vaikkapa sikapossupiikin aiheuttamat narkolepsia-tapaukset ovat kyseisen kohtalon saaneille perheille hirvittävä henkilökohtainen tragedia, mutta kun rokotteissa on kuitenkin kyse kansan- tai maailmanlaajuisten vakavien sairauksien estäminen, että mahdollisimman harva kuolee, niin se nyt on vaan niin, että rokottamispäätöksiä tehdessä otetaan se riski, että yksittäinen henkilö saattaa rokotteesta saada vakavia vaurioita, mikäli rokottamispäätöksellä pelastetaan suhteessa siihen yhteen, vaikkapa miljoona ihmistä.

Ihmiset, jotka jättävät itsensä/lapsensa rokottamatta, voivat sen tehdä, koska esim. Suomessa rokotesuoja on niin kattava, että nämä yleisvaaralliset taudit eivät täällä uhkaa. Esimerkiksi Venäjällä ei näin voisi tehdä, koska rokotesuoja ei ole kansallisesti riittävä, joten esimerkiksi polio ja tuhkarokko ovat varsin yleisiä siellä edelleen. Mutta jos yhä useampi kieltäytyy rokotteista, kansallinen rokotesuoja voi romahtaa ja taudit pääsevät jylläämään. Että silleen...

Summa summarum: voisin mesota tästä todennäköisesti loputtomiin, mutta sanon näin: niin pitkään kuin toisin todistetaan, rokotteet ovat hyvä asia. Yksikään merkittävä tutkimus ei ole vielä (enkä usko että koskaan tuleekaan) todistanut, että rokotteet olisivat pahasta. Kaikki ne "tutkimustulokset", jotka ovat näin osoittaneet, eivät ole olleet valideja ja reliaabeleja eli ovat olleet jollain tavalla väärin tehtyjä tai jopa virheellisiä ja ne on pystytty kumoamaan uusintatutkimuksella, joten minä luotan rokotteisiin ja suosittelen vahvasti kaikkia muitakin luottamaan. Aikuiset nyt saavat tehdä mitä tahansa, mutta älkää nyt perkele jättäkö lapsianne rokottamatta sillä he joutuvat elämään sinun päätöstesi kanssa ja se päätös tulee tehdä olemassa olevan faktatiedon , eikä jonkun huuhaaproviisorin höpötysten perusteella.

3 kommenttia:

 1. Tästä faktatiedosta en ole kovin hyvin perillä, mutta muksuna hinkuyskän sairastaneena ei tarvinnut kyllä yhtään miettiä meneekö oman lapsen peffaan rokotepiikki.

  VastaaPoista
 2. Hinkuyskä on kamala tauti, mun yhdellä kaverilla oli se ihan vähän aikaa sitten, ei ollut lapsena saanut jostain syystä ko. rokotetta. Hyvä ettei kuollut siihen!

  Mulla on kyllä kaikki virallisen rokotusohjelman rokotteet ja olen myös muistanut käydä otattamassa vahvistusrokotteet jäykkikselle ja poliolle. Lisäksi mulla on vesirokkorokote, koska mä en lapsena sitä sairastanut. Suunnitelmissa on vielä hepatiitit A ja B, keltakuume ja lavantauti -rokotteet, sikäli mikäli meinaan lähteä syksyllä Brasiliaan, niin kuin tarkoitus oli...

  VastaaPoista
 3. Ainiin ja otin myös sillon sikapossupiikin, kun töissä kävi joukkorokottaja... Muuten en ehkä olisi saanut aikaiseksi...

  VastaaPoista