sunnuntai 20. tammikuuta 2013

Näin sulatan pakastimen

Tässä viralliset, myös strömsseille ja uusavuttomille soveltuvat ohjeet pakastimen sulatukseen:

 1. Valitse sulatukseen sellainen päivä, että pakkasta on vähintään 15 astetta. Jos tämä ei ole mahdollista, osta sellainen pakastin jossa on automaattisulatus. Aikaa on syytä varata useampi tunti, itselläni meni sulatukseen yhteensä kuusi tuntia.
 2. Tyhjennä pakastimen sisältö esim. ostoskoreihin ja/tai pyykkikoreihin ja vie ne parvekkeelle tai pihalle. Heitä liian vanhat tuotteet pois (muista lajittelu!). Huolehdi, että tuotteet ovat suojassa linnuilta/koirilta/kissoilta/hiiriltä/susilta/karhuilta (tässä tyyli vapaa). 
 3. Ota pakastimesta irtoavat korit/laatikot/luukut irti (tarkista, että ne saa myös takaisin paikoilleen) ja raahaa ne kylppäriin odottamaan pesua. 
 4. Mikäli sinulla on pystypakastin, vuoraa sen ympäristö pyyhkeillä.Jos pakastimessa on vedenkeräyskouru, asenna se (oikein) paikalleen ja laita kourun päähän sopiva astia, johon sulamisvedet voivat valua. Jos kourua ei ole, laita paksu pyyhe pakastimen alimmalle hyllylle. Mikäli sinulla on arkkupakastin, laita pakastimen pohjalle monta paksua pyyhettä. Varaa myös kuivauspyyhkeitä riittävä määrä (paljon), erityisesti jos pakastin on todella jäinen.
 5. Sammuta pakastin. Mikäli jääkaapilla ja pakastimella on yhteinen virtakytkin, ota jääkaapista herkimmin pilaantuvat tuotteet kylmälaukkuun, mielellään sellaiseen, joka toimii verkkovirralla.
 6. Jos haluat (ja uskallat) jouduttaa pakastimen sulatusta, voit laskea pariin kolmeen kattilaan kuumaa vettä ja laittaa ne pakastimen hyllyille/pohjalle. Laita pakastimen ovi/kansi kiinni n. kymmeneksi minuutiksi, että kuuma höyry vaikuttaa, tarkista tulos, poista irronneet jääkökkäreet. Toista tarvittavan monta kertaa ja vaihda välillä vettä, jos se ehtii jäähtyä (tämä voi vaatia jopa kymmenen toistoa, ehkä enemmänkin. VARO ETTET LÄIKYTÄ KUUMAA VETTÄ, VOIT SAADA PALOVAMMOJA! 
 7. Jossain välissä pese pakastimen korit ja luukut kylppärissä. Helpoin tapa on sumutta suihkupullosta pesuainetta niihin ja huuhdella sen jälkeen suihkulla. Jos tahrat ovat tiukassa käytä pesusientä tahrojen poistoon. 
 8. Muista tarkkailla, että sulamisvedet eivät valu pitkin lattioita, vaihda kastuneet pyyhkeet kuiviin.
 9. Kun pakastin on kokonaan sulanut, kuivaa se kunnolla ja pese se kunnolla miedolla pesuaineella (vaikkapa astianpesuaine). Anna lopun kosteuden haihtua pakastimesta n. puoli tuntia pesun jälkeen ovi/kansi auki. 
 10. Laita pakastimen luukut, korit ja laatikot paikalleen.
 11. Laita pakastin päälle ja laita sisään lämpömittari, jos pakastimessa ei sitä ole valmiina. Kun lämpötila on painunut alle 10 miinusasteen, voit palauttaa pakastimen sisällön omalle paikalleen.
 12. Pese hommassa käyttämäsi pyyhkeet välittömästi operaation suorittamisen jälkeen, älä missään nimessä unohda niitä mytyksi johonkin kylppärin nurkkaan homehtumaan!
 13. Bueno, homma hoidettu toivottavasti ilman suurempia vaurioita! Voit onnitella itseäsi ja palkita haluamallasi tavalla. 
Mikäli näistä ohjeista huolimatta onnistut sähläämään tämän homman, en ota vastuuta, mutta itse pesunkestävänä strömssinä onnistuin näillä konsteilla, joten väitän kuitenkin, että siinä vaiheessa olet jo toivoton tapaus!

2 kommenttia:

 1. Näin hyvien ohjeiden jälkeen tulee paine tutkia, mitä oman pakastimen perältä löytyy :D

  VastaaPoista
 2. Kiki: se kyllä kannattaa, silloin tällöin... Löysin mm. katkarapuja, jotka olivat menneet vanhaksi v. 2009 ja kyse oli kuitenkin pakasteesta... Rasiallinen viinimarjoja ja (vege)jäätelöpaketti (ostin joskus vuonna nakki, kun vegeystäväni oli meillä kylässä) olivat jäätyneet pakastimen takaseinään kiinni, että oli todellakin jo aikakin! :D

  VastaaPoista