lauantai 1. syyskuuta 2012

Papillooma huspois

Iloisia uutisia tänä aamuna lehdestä: papilloomavirusrokote (HPV) otetaan vihdoin yleiseen rokotusohjelmaan! Itsellenihän siitä ei ole mitään hyötyä, kun paska on ollut jo seitsemän vuotta housussa, mutta omien kokemusteni perusteella olen äärettömän tyytyväinen, jos joku voi välttyä tältä perkeleelliseltä taudilta tuon rokotuksen avulla! Pääosan ajastahan tauti on oireeton, mutta ne oireelliset jaksot ovat ihan vitun kamalia, vai miltä teistä tuntuisi, jos värkki olisi täynnä raakaa kukkakaalia? Lisäksi saat ravata puolen vuoden välein PAPA-kokeissa, kun kuulun tietenkin siihen pieneen vähemmistöön, jolla tauti jää niin sanotusti päälle ja koko ajan pitää seurata mahdollisia solumuutoksia kohdunkaulan syövän mahdollisuuden vuoksi. Suurin osa sairastuneista selviää parin vuoden sairastelulla, mutta minä tosiaan olen tapellut sairauden kanssa jo sen seitsemän vuotta.

Joku voisi sanoa, että rokote on turha, kunhan käyttää kondomia harrastellessaan seksiä. Juupajuu, sanon minä... Kuinka moni voi rehellisesti sanoa, että on jokaikisessä yhdenillan/useammankin illan kännisekoilussaan muistanut/halunnut sen kortsun sieltä lompakosta/kassista kaivaa? En minä ainakaan, vaikka aina niitä kuitenkin kantoi mukana... Pikkuisen on edesvastuutonta touhua ollut, mutta tuskin se on siitä tässä vuosikymmenen aikana muuksi muuttunut ...

Liputan siis ehdottomasti rokotteen puolesta, kunhan se annetaan tarpeeksi ajoissa, mieluummin jo ala-asteella, neljäs luokka voisi olla sopiva. Ei saa olla naivi ja ajatella, että eihän ne lapset vielä silloin ymmärrä mitään seksistä, sillä vaikka pää ei tajuaisikaan, niin ruumis kehittyy... Monet varhaiskypsät tytöt varsinkin ovat saattaneet hyvinkin menettää neitsyytensä jo viidennellä tai kuudennella luokalla,  tiedän tapauksia (en itse, kerrankin voin laittaa sädekehän pääni päälle...).

Olin itse asiassa mukana Tampereen yliopiston rokotetutkimuskeskuksen tutkimuksessa, jossa kartoitettiin HPV-rokotteesta mahdollisesti saatavia hyötyjä, yllättäen siis siinä verrokkiryhmässä, jolla ko. viirus oli ja olin jo silloin sitä mieltä, että olisin ehdottomasti HPV-rokotteen ottanut, jos teininä sen olisi saanut ja antaisin kyllä omallekin lapselleni rokotteen miettimättä. Harmittavan iso osa äideistä, jotka olivat mukana tutkimuksessa, eivät olleet kovin innoissaan rokotteesta, ilmeisesti ne uskoivat omien teiniensä elävän neitsyinä hamaan avioliittoon asti tai ainakin ymmärtävät käyttää kortsua. Sinisilmäisiä idiootteja, sorry vaan... Onneksi kuitenkin tutkimuksen lopputulos oli rokotteen kannalta positiivinen ja kahden muun tutkimusvaiheen jälkeen rokote saatiin yleiseen rokoteohjelmaan. Kyllä ne päättäjät joskus sentään tekevät edes hyviä ratkaisuja!2 kommenttia:

  1. No, perskules. Sama kuppa mullakin, se syöpää aiheuttava muoto. Kerran on leikattu aikaa sitten, kun oli ehtinyt esiasteelle. Sen jälkeen Papat on olleet puhtaita. Kerran vuodessa pitäis käydä (kun muistais). Miten sulla on hoidettu sitä?
    Liityn liputtamaan saman asian eli rokotteen puolesta kanssasi!!

    VastaaPoista
  2. Se on elänyt hiljaiseloa tässä 2007-2011 vuosina, mutta nyt se on taas osoittanut heräilyn merkkejä. Joulukuussa kolposkopiaan, jossa päätetään seuraavat toimenpiteet... Aikaisemmin on selvitty ihan penslaamalla... Mulla on itse asiassa kahta eri lajia tätä kuppaa, kun mulle tuli aikaisemmin myös niitä kukkakaaleja, mutta koko ajan joutuu myös seuraamaan noita sisäisiä solumuutoksia...

    VastaaPoista